Istoria tortului de nunta
Obiceiuri nunta

Istoria tortului de nunta

de

In Imperiul Roman tortul de nunta era simbolul bunastarii si al fertilitatii. Traditia cerea ca pe capul miresei sa se sfarme un tort de dimensiune mica pentru ca zamislirea sa fie asigurata.
Istoria tortului de nunta incepe probabil cu cea mai importanta ceremonie din lumea antica in perioada lui Alexandru cel Mare. Rege macedonean si monarh oriental, Alexandru s-a straduit sa imbine traditiile grecesti cu cele orientale, institutiile politice ale Greciei cu cele ale Imperiului Persan. Evenimentul care a simbolizat in cel mai inalt grad fuziunea intre Occident si Orient a fost marea ceremonie de nunta, organizata la Babilon, in timpul careia peste 10 000 de soldati si generali macedoneni si greci s-au casatorit cu femei din Orient. Asa zisul tort de nunta era asemanator painii, fiind pregatit pentu soldati din orz, secara sau grau. Acest surogat de tort avea in jur de 60 de grame si arata precum o franzeluta plata. Cu ocazia evenimentului aceasta paine speciala era transformata folosindu-se ingrediente speciale, cum ar fi migdale, nuca, fructe uscate, miere. Painea era apoi taiata in doua si se umplea cu o crema amestecata din anason, branza de oaie, miere. Era ornata cu petale de trandafir inmuiate in miere.

Tort roz de nunta cu panglica

Torturile etajate provin din Anglia medievala unde obiceiul cerea ca invitatii sa aduca torturile. Acestea erau puse unul peste altul, tanara pereche trebuind sa se sarute deasupra acestui morman de torturi. Cofetarilor acelei perioade le-a venit ideea de a invalui acest munte de torturi intr-o glazura pe baza de zahar, astfel nascandu-se primele torturi pe care azi deja le consideram clasice. In Evul Mediu torturile albe simbolizau nu doar inocenta miresei, ci si statutul familiei sale de provenienta. Cu cat glazura tortului era mai alba, mai curata, cu atat familia miresei era de rang mai inalt. In perioada victoriana traditia spunea ca daca o tanara domnisoara isi punea sub perna o felie dintr-un tort de nunta inainte de culcare urma sa isi viseze viitorul sot.

Pana in anul 1930, taierea si impartirea feliilor de tort intre invitati era prima indatorire a tinerei sotii. Dar odata cu cresterea dimensiunii torturilor, ar fi fost o sarcina mult prea solicitanta pentru mireasa sa se ocupe ca toti invitatii sa primeasca felii egal si frumos taiate, astfel a fost randul celorlalte organizatoare se sa ocupe de aceasta parte.

Tort nunta Cami si Demi Oradea(c) Still for Style Oradea

Taierea tortului a devenit deci o formula mai degraba simbolica, tanara sotie taind doar prima felie cu ajutorul sotului ei. Tanara trebuie sa tina cutitul in mana dreapta, sotul ei ii cuprinde mana cu mana sa dreapta: sotia pune mana sa stanga peste si astfel cei doi impart aceasta prima indatorire domestica. Din aceasta prima felie mananca mai intai sotia, oferindu-i urmatoarea muscatura sotului ei.

Opinii (0)

Adauga opinia ta: